Trajanje: 20. oktober – 3. november 2012
Cca. 3000 prevoženih kilometrov
8 vozil, 19 ljudi
 
La Goulette – Monastir – Tozeur – Mides, Tamerza, Chebika – okoli šota el Rharsa, malo preko Alžirije, do Star Warsov – Camel Rock – Nefta – Douz – rože – Tembaine – Ain Huilat Richet – Ksar Ghilane – Kerkennah – Sfax – Monastir – La Goulette

Včasih se zgodi, da se zvezde postavijo v pravi položaj, karte se ugodno razporedijo in nasmehne se ti sreča, da se v nekaj kratkih tednih odpraviš na potovanje. V puščavo, kakopak. Leto 2012 tako ni pokazalo grdega mačehovskega odnosa do Tunizije, kot ga je leto 2011, in nova ladja CTN, Tanit imenovana, baje največji sredozemski trajekt, nas je, če odštejemo zamude pri izplutju, hitro in udobno pripeljal v objem Afrike.

 Trajekt Tanit, novi ponos tuniske flote, je baje najvecji trajekt v Sredozemlju, ki lahko sprejme kar 1066 vozil, 400 vec, kot jih je zmogla Carthage. Kamela, ki poganja vreteno za crpanje vode v Kairouanu. Ko je se majhna, jo spravijo v to sobico, in tu ostane do smrti. Gorge de Selja. Razpokano blato v strugi hudournika. Lobanje na Rommlovi pisti. Mides je bil brez turisticne gnece zelo ocarljiv, kljub zgocemu soncu.

Včasih se zgodi, da se najdejo pravi ljudje, s katerimi nato v miru, sproščeno, uživajoče čudovito jesensko puščavsko klimo, odpelješ prijeten krog preko Monastira, Tozeurja, Rommlove piste, gorskih oaz Midesa, Tamerze in Chebike do Star Warsov nad Nefto, pri tem pa še malo skočiš čez mejo v Alžirijo in se ob tem uspeš izogniti zloglasnemu Mali Expressu. Potem pa iz Douza kreneš v pesek, nabereš puščavske rože, pomahaš Tembainu in skoraj igraje dosežeš Ain Huilat Richet. Pri tem se zabavaš, žreš odlično ovčetino z Maretovega žara, trebuh te boli zgolj od smejanja Iztokovim domislicam, prsti so sicer malo žuljavi zaradi kitare, pa nič ne de. Vmes malo pizdiš na Taharja, ker se mu niti toliko ne da, da bi potegnil normalno špuro, ampak vijuga kot zadeta kamela.

Mos Espa na malo drugacen nacin pod malo drugacnim nebom. Uboga mala lisicka. Vrv je bila debelejsa od njenega vratu. Kosmatek pri Camel Rocku izkazuje naklonjenost svoji mami, ki je imela zgolj tri noge. Veceri so bili rezervirani za poslusanje Iztokovih sal in gurmanske uzitke kuharskega mojstra Mareta. Avtobus na Chott el Jeridu je dobil novo voznico.

A vse to se spremeni, ko počen nosilec sprednjega diferenciala Maretove toyote pove, da puščava vedno ima ostre zobe, le včasih jih za trenutek skrije. Kar je bila prejšnji trenutek še zabava, naenkrat postane odgovorno delo, in peščeni prehodi niso zgolj priložnostni peskovniki, temveč ovire na poti do civilizacije, asfalta in varnosti. Priložnost, da se izkažemo kot skupina, in priložnost, da Tahar demonstrira svoje superiorne vozniške sposobnosti. Obe priložnosti sta bili uspešno izkoriščeni.

V peskovniku v Douzu. Cela zabava, tezko je bilo pogruntat, koga najprej resiti. Ko se Helmut nasloni, se tudi toyota premakne :) Zvecer na visoki sipini nad bivakom. Takrat se nisem vedel, da bo to Niskotova zadnja puscavska avantura z menoj za volanom... Bil je cudovit. Osamljen oslicek. Ko jih vidim, me vedno znova presinjajo ideje o drzavi zapuscenih kosmatkov, kjer bodo vsi psicki imeli svoj kavc, vsi mackoni svoje soncne koticke, vsi konji svoje livade za dirjanje, in vsi oslicki svojo senco in mir, kjer bodo lahko v miru premisljevali... Tahar je zjutraj vcasih prevzel tudi vlogo komunale iz z lopato kompaktiral zazgane plocevinke, da je za nami ostalo cim manj sledi.

V Ksar Ghilanu tako ostane le še sproščena zabava po pesku ob kopanju v bajerju, druženje z rallyem El Chott 2012, kjer je Darij Novak klesal svoje dakarske sanje ob hrumenju ogromnih zelenih Tatrinih dirkalnih tovornjakov, ukvarjanje z geocatchingom, potem pa vrnitev na sever z oddihom na Kerkennahu, nakupovanjem v Sfaxu in dolgo vožnjo domov, kjer so se že rojevale ideje o prihodnjih destinacijah. Kmalu, Inšalah.

Ko situacija postane resna in je treba vzeti krmilo v roke, se je dobro priporociti Alahovemu varstvu in vodstvu, Tahar to dobro ve. Resevanje Maretove toyote s pocenim nosilcem sprednjega diferenciala, zaradi cesar je pri Ain Huilat Richetu ostal zgolj z zadnjim pogonom. Tahar jo je nato kljub tej tezavici z naso pomocjo brez vecjih zapletov pripeljal do Ksar Ghilana. Rallye El Chott 2012, Tatrini tovornjaki v zadnjih testiranjih in pripravah pred Dakarjem 2013, v sipinah nad Di Zmilo. Mojster Iztok in njegove norcije in njegov Puhi. To je bila ena najbolj zabavnih vozenj od Ksara do trdnjave in nazaj. 2 minutes byebye. Tudi kace so v puscavi. Tokrat sem jih videl prvic in zadnjic. Tahar jim ni bil milosten.

Superca? Pravi tunizijski odklop. Takšen, kot si ga ob odhodu v puščavo vedno želiš. Umirjen, z obilico čaja in šiše, dobre volje in smeha, z ravno pravšnjo merico adrenalina, da se vse skupaj še vseeno lahko kvalificira kot dopust. Odkrivanje včasih pozabljenih kotičkov, kot je recimo, tokrat ob popolni odsotnosti turistov prav očarljivi Mides. Čas za zajtrk in čas za večerjo. Mirne, z mesečino oblite puščavske noči. Predvsem pa prijetna ugotovitev, da lahko obilica neznancev povsem različnih puščavskih pedigrejev postane pod saharsko taktirko uigrana ekipa. Z izjemami seveda.

Poisson de sable, pescena riba. Ko kuscarcka izpustis, se v nekaj sekundah zakoplje v pesek, kot bi se potopil pod vodno gladino. Les couleurs du désert. Saj ne vem, kaj bi napisal. Soncni zahod v puscavi, miljontic in ne zadnjic. Kamelice.

In kriza? Niti enega vkopavanja. Nekaj bo treba spremeniti.

.