Hipne odločitve so včasih najboljše. Ledeno kepo sekiranja, da do svet med kratko odsotnostjo izginil ali vsaj iztiril, topi sonce gričevnate Toskane, ko postajajo morje, pristanišče Civitavecchia in s tem tudi Afrika naenkrat na dosegu roke. Vse skupaj že dva dni po tistem, ko je padla odločitev, da gremo. Celo pozabil v naglici nisem ničesar razen babuš, pa še za te sem se lahko tolažil, da so mi premajhne.

Mali potovalni pes spi Koncno cakamo na vkrcanje. Dve osebi, en avto in en dodatek, pes, kolicina 1 komad. Punky na krovu se cudi vsem novim zvokom in vonjavam. Punky je hitro osvojila trajekt, kabino in posteljo. Samo z lulanjem na krovu, brez trave, je bilo malo vec tezav. Take prizore lahko vidis samo takrat, ko je Afrika nekje blizu :) Postanek trajekta v Palermu.

Ko je mala kosmatka Punky končno ugotovila, da gremo na pot skupaj in da je ne bova zapustila same kje v varstvu, se je sprostila in se začela režati. Tako smo brez večjih težav preživeli trajekt in z njim povezano švercanje psa v kabino, kar je seveda prepovedano, prvi bivak na smrdljivih, z ovcami in kozami okupiranih plažah Hammam Lifa, ter odkrivanje Cap Bona z odličnimi pomarančami (prijazni ljudje so jih Poloni kar podarili), neskončnimi belimi plažami in zelenimi cvetočimi polji. Po dveh dneh mirnega pohajkovanja smo se nato preko Kairouana, Sbeitle, Kasserina in Metlaouija odpravili delno po cestah, delno pa po razdrapanih kolovozih odpravili do Tozeurja, kjer smo se pridružili ostalim puščavnikom pod Mišotovim vodstvom.

Jutro po prvem bivaku na plazah Hammam Lifa. Smrdelo je po credi koz, ki je živela slabih 100 metrov stran. Lokalni cucki so zjutraj prihiteli pozdraviti naso kosmatko, ponoci so lajali le od dalec. Jutranji ribolov na plazah Hammam Lifa. Raziskovanje odrocnih cest med Solimanom in Korbousom na Cap Bonu. Lonely Planet iz leta 2004 cesto oznacuje za slikovito, a nevarno. Na zacetku pa je znak za prepoved prometa. Izogibanje preprekam na od vremena in casa naceti cesti. Vcasih ti zmanjka le se 700 metrov do cilja, mesta Korbous, ko tudi Toyota ne more naprej ugotovis, zakaj je cesta zaprta.

Bila je nedelja in tudi domacini so pomislili, enako kot midva, da bi bilo namakanje v toplih vrelcih in morju prijetno. Zaradi gnece se nisva odlocila za kopanje. Lokalne gospe uzivajo prost dan v Korbousu, kjer se termalni vrelec izliva skoraj naravnost v morje. Bele plaze pri Kelibii. Tudi Punky je uzivala na soncu in belem pesku. Kljub odsvetovanju sem zapeljal z avtom na beli pesek plaze pri Kelibii, vendar dalec stran od vodne crte. Priznam pa, da sem si to upal storiti sele takrat, ko sem videl, da se lokalci brez strahu vozijo po plazi. Ce ze sise ne dobim, lahko pa s svojo palico uzivam, kot si zelim.

Afrika nama dobro dene. Notranjost Cap Bona je zelena, kmetijska, razgibana in zelo prijazna. Okolica El Haouarie. Pogled na svetilnik na Cap Bonu, ki je narisan tudi na konzervah in tubah nase najljubse harise, harise du Cap Bon. Bivak na travniku, polnem kamilic, zahodno od El Haouarie. Punky pociva po dolgem in napornem dnevu. Odejica pomaga proti komarjem.

Cudovit prostor za piknik ob cesti blizu vasi Thelepte, na višini skoraj 1000m nad morjem. Izkoristili smo prostor za pocitek na dolgi poti od El Hauarie do Tozeurja preko Sbeitle in Kasserina. Vcasih je lepo, da malo zapustis glavne ceste in si privoscis vandranje ob zapusceni ozkotirni zeleznici, ki je vcasih peljala od Soussa do Metlaouija. Okolica mesteca Sidi Boubaker. Zeleznica je bila dobro grajena in kljub temu, da je ze dolgo casa zapuscena, je se vedno v zelo dobrem stanju. Zadnji spust preko gorovja in rudnika direktno v Metlaoui.

Sledilo je uživaški dan, rezerviran za Rommlovo pisto in gorske oaze, z rahlim razočaranjem, ker nas vojska kljub prigovarjanju ni spustila na pisto ob alžirski meji, po kateri bi lahko dosegli Star Warse nad Nefto. Zato smo se preko Chott el Jerida odpeljali naravnost v Douz in v peskovnik. Vsem so se nam že malo tresle roke od pomanjkanja peska. Naslednji dan na izletu do puščavskih rož južno od El Faouarja smo se peska ponovno do sitega uživantsko najedli.

V Selji pa sem spet, po dolgih letih od decembra 2009, srečal Lazara, ki mi je takrat pomagal rihtati švasanje pohabljenega Niskota v Metlaouiju. Drug drugega sva se prisrčno razveselila 🙂

Sprehod s Punky po Rommlovi pisti. Gasilska fotka na Chott el Jeridu. Z leve proti desni: Phillip in Helmut, Klavdija, Roman, Gilan, Albina in Igor, the Pilz Family, Katherine in Georg, Gregor, Jure, Miso in Ana, Polona, Punky in moja malenkost, Urska in Nace ter Tina, Mitja in Jasa. Foto Nace Skoda Karavana kamel ob soncnem zahodu pri Douzu. Pes s pescenim smrckom. Pesek je zakon! Toyota in soncni zahod. Prvi dan v puscavskem pesku se je poslovil.

Igranje v sipinah juzno od El Faouarja. Za nekatere je bilo ze to prevec peska. Foto Nace Skoda. Kontakt za print: nace.skoda@gmail.com

Po nakupih zalog, predvsem vode in nafte, in pripravi avtomobilov smo dokaj rutinirano odpeljali turo Douz – Jebil – Tembaine – Ain Huilat Richet (Ain Ouadette) – Di Zmila – Ksar Ghilane s tremi čudovitimi bivaki v pesku. Naš dragi vodič Tahar Smida se morda res malo stara in postaja gospod, nič kaj več se mu ne da, če ni nujno, a pripravil nam je zelo dober kuskus in čorbo. Spet sem ga pozabil vprašati, zakaj se vedno izogiba Tembaina in nikakor noče spati v njegovi bližini. A pomembneje je to, da mi je uspelo potegniti čudovito špuro na supersipino nad Ain Huilat Richetom in da smo zadnji dan pred prihodom v Ksar Ghilane, kljub peščenemu viharju, odpeljali približno 20 kilometrov po vrhovih visokih sipin nad Ain Essibathom in Di Zmilo.

Prvi bivak vzhodno od Tembaina, pod veliko sipino s cudovitimi razgledi. Punky full gas po pesku, uzivanje svobode na polno. Tezko si je predstavljati, da se lahko karkoli po pesku premika s taksno hitrostjo, kot je to pocela Punky. Tekanje po sipinah je kosmatko Punky tako utrudilo, da si je samo skopala luknjo v pesek pod avtom, legla in spala. Sele za vecerjo se je prebudila. Soncni zahod v bivaku vzhodno od Tembaina.

Na sipinah nad Ain Huilat Richetom. Pot na vrh je bila odkrita. Toyota na vrhu najvisje sipine tik nad Ain Ouadette. Tudi Miso se je brez vecjih tezav prebil do vrha supersipine. Punky, ko je prvic zagledala Ain Huilat Richet. Kontemplativno zazrta v izgubljeno oazo. Yotka na supersipini.

Priprave na skupinsko fotko. Skupinska fotka na vrhu supersipine. Foto Nace Skoda. Kontakt za print: nace.skoda@gmail.com Polona in Punky uzivata na pesku in soncu nad Ain Ouadette. Spust s supersipine. Nas bivak ob Ain Huilat Richetu, skupaj z nocno razsvetljavo, preden je prisvetila luna.

Sipine Tudi flexi ni kaj dosti upocasnil nase dirkalne kosmatke, ki je z velikim uzitkom in se vecjo hitrostjo divjala po sipinah. Posvet Nissanovcev Ko se je zacel dvigati puscavski vihar, smo se videli do teh kamel, kasneje to ni bilo vec mogoce. Jugovzhodno od Ain Essibatha. Izplen dve uri trajajoce voznje po pescenem viharju, ko smo odpeljali dobrih 20 km sipin nad Di Zmilo. Bilo je naporno, ampak vredno :)

Po zaključku puščavskega dela je sledilo še uživanje v Ksar Ghilanu, kjer šiša stane že nesramnih 8 dinarjev, viharna direktna vožnja do Douza preko Giv el Buma, ki ga že dolgo, skoraj predolgo nisem obiskal, in seveda neizogibna, a boleča vrnitev na sever. V Sfaxu smo kupili 266 litrov oljčnega olja in 20 kilogramov oliv, na Kerkennahu smo pojedli 15 kg rib, rakcev in mehkužcev ter 17 kilogramov pomfrija, v Monastiru smo se s Punky na čelu vrgli v ne ravno toplo morje, nato pa si za zadnjo skupno večerjo privoščili pravi obcestni brik za 700 milimov.

Punky trenira sipince. S Punky pozirava pred bazenom v Ksar Ghilanu. Kopati se pa le ni hotela. Nazaj proti severu, iz Ksar Ghilana proti Douzu po direktnih pistah, in proti dezju in viharju. Najmlajsi clanici odprave, Gilan in Punky, v kampu v Douzu. Na trajektu iz Sfaxa v Kerkennah. Utrujenost po celodnevni voznji in popoldanskem nakupovanju nas je zdelala.

Ribiska obala na Kerkennahu. Najdes vse, od zelvjih oklepov do pretepenih zmehcanih hobotnic.

Po odhodu velike skupine, ki je odplula z drugo ladjo dan pred nami, si je posadka naše Yotke privoščila še sladoled v Hammametu, pomaranče v Menzel Bou Zelfi in zajtrk na od nevihte spranih ulicah Bizerta. Odkrivali smo manj znane kotičke severne Tunizije, se vozili po plažah, polnih ladijskih razbitin, po lovskih streliščih in po ostankih rimskih cest, za konec pa smo si privoščili še absurdno drage špagete s kozicami (ker je zmanjkalo morskih sadežev v gostilni, ki ima na nasprotni strani ulice ribjo tržnico) v La Goulette, absurdno drago šišo (10 TD!!!) v Sidi Bou Saidu in dolge ure prijetnih sprehodov po pristanišču, ko smo čakali na vkrcanje.

Vzorec med potepanjem po Hammametu. Nekaj casa je trajalo, da je zacelo dezevati, potem pa ni hotelo nehati. Cestni odtoki niso vec zmogli pozirati vse vode. Obala pri Bizertu je tudi bogata z ladijskimi razbitinami. Po sledeh in poteh starega rimskega imperija. Cesta je cudovito speljana nad obalo vzhodno od Bizerta. Punky na elitnem spancirju po elitni tunizijski lokaciji - Sidi Bou Saidu.

Cakanje na vkrcanje v La Goulette, in na povratek v Evropo.

Nemirno morje nas je prineslo nazaj v Evropo in pod še eno, kdo ve katerože, tunizijsko avanturo rišem črto. Vsakič prinese nekaj novega, naj bo to liberté, Punkyjino divjanje po pesku ali špagete z morskimi sadeži, servirane na hlačah, nove barve ceteenov ali pa sončnih zahodov, nove izzive in nove nagrade. Kot recimo to, da te domačin povabi na svojo poroko, ki bo v jeseni.

Spet nazaj na stari celini, z upanjem, da bom kmalu spet gledal ta napis.

Vrnem se kmalu, Inšalah. Mogoče res na Alijevo poroko oktobra.

Najlepši pa je občutek, da je res mogoče. Skoraj vsak dan odpluje kakšna ladja v Afriko, v Tunizijo. Samo odpelješ se z avtom, se vkrcaš in greš. Nič kolikokrat sem to govoril sebi in drugim, realizacija pa je šepala. Tokrat pa smo Polona, Punky in jaz dokazali, da je mogoče prav to – spakirati, se odpeljati v pristanišče in s prvo barko odpluti v Afriko.

Časovni prerez:

11. april: Slovenija – Civitavecchia, vkrcanje na trajekt
12. april: dopoldanski postanek v Palermu, pristanek v Tuniziji ob 9h zvečer, spanje na plaži Hammam Lifa
13. april: odkrivanje Cap Bona – Soliman, Korbous, Menzel Bou Zelfa, Kelibia, El Haouaria
14. april: El Haouaria – Menzel Bou Zelfa – Kairouan – Sbeitla – Kasserine – Feriana – Moulares – Metlaoui – Tozeur, srečanje s preostalo ekipo
15. april: Tozeur – Selja – Rommlova pista – Redeyef – Tamerza – Chott el Jerid – Douz
16. april: Douz – puščavske rože južno od El Faouarja, vrnitev preko Bir Faouarja v Douz
17. april: Douz – Jebil – Tembaine –bivak
18. april: Od bivaka do Ain Huilat Richeta preko supersipine
19. april: Ain Huilat Richet – Dekamis – bivak
20. april: prehod južno od Bir el Mide na sipine zahodno od Di Zmile, viharna etapa s koncem v Ksar Ghilanu
21. april: Počitek v Ksar Ghilanu z večerno vožnjo na trdnjavo
22. april: Ksar Ghilane – Douz preko Giv el Buma
23. april: Douz – Kebili – Gabes – Sfax – Kerkennah
24. april: Kerkennah – Monastir
25. april: Monastir – Hammamet – Korba – Tunis – La Marsa – Bizerte
26. april: Bizerte – Sidi Bou Said – La Goulette. Nočno vkrcanje in odplutje
27. april: Nemirno morje, razen postanka v Palermu
28. april: Izkrcanje v Civitavecchii in popoldanski prihod v Slovenijo

25 ljudi, 8 avtov, pa nisem štel niti Taharja, niti njegovega brata in Nemca Stefana s podmladkom, ki so nas spremljali del poti (ali pa mi njih, kot se vzame…). Skupno smo prevozili dobrih 4.100 kilometrov, pri čemer je Yotka popila 442 litrov nafte. Trikrat sem računal neverjetno povprečno porabo okoli 11l/100 km… mogoče pa je imela sončarico.

Hvala Nacetu za fotografsko dopolnitev (končno imamo gasilsko fotko!), za več njegovih fotografij ga poiščite na FB – Nace Škoda, kontakt in naročila za printe pa sprejema tudi na elektronsko pošto nace.skoda@gmail.com.

.